NOS NieuwsAangepast

ABN Amro op termijn naar beurs

Het kabinet vindt dat ABN Amro op termijn terug kan naar de markt. Volgens minister Dijsselbloem is een volledige beursgang de beste optie. Wanneer is nog niet duidelijk: volgens het kabinet moet de financiële sector voldoende stabiel zijn, moet er genoeg interesse zijn in de markt en moet de onderneming er klaar voor zijn.

Over een jaar bepaalt het kabinet of aan die voorwaarden is voldaan. Als dat zo is, kan het bedrijf op zijn vroegst een half jaar later naar de beurs, zei Dijsselbloem. Als niet aan de voorwaarden is voldaan, dan neemt het kabinet er meer tijd voor. Een echt besluit over verkoop is nog niet genomen.

Vijandige overnames

De minister denkt aan verkoop van de aandelen in drie stappen. Hij benadrukte dat bij een eventuele beursgang beschermingsconstructies worden ingebouwd om de continuïteit van de bank te waarborgen. Zo komt er een stichting die onder bepaalde omstandigheden preferente aandelen kan krijgen om vijandige overnames te voorkomen.

Volgens het kabinet moet ABN Amro zich de komende maanden op de beursgang voorbereiden en heeft de bank daarvoor minimaal een jaar nodig. De bank moet de rendementen verder verbeteren en de interne organisatie voorbereiden op een beursnotering. In zijn toelichting zei Dijsselbloem dat er tot nu toe geen kandidaten zijn die de bank in zijn geheel direct willen overnemen of ermee willen fuseren. Maar mochten die zich alsnog melden, kijkt het kabinet daar naar.

Onderhandse verkoop

Het kabinet schat dat de waarde van ABN Amro bij een beursgang kan groeien naar zo'n 15 miljard euro. Volgens Financiën heeft de Staat er tot nu toe 22 miljard in geïnvesteerd; waardoor in dat geval zeven miljard verlies wordt geleden. Premier Rutte noemt de kans dan ook klein dat de staat winst zal maken bij de verkoop.

Voor bankverzekeraar ASR, die ook is genationaliseerd, heeft het kabinet voorkeur voor een beursgang of voor onderhandse verkoop. Volgens Dijsselbloem heeft het bedrijf een half jaar nodig om zich daarop voor te bereiden. Maar ook over ASR is nog geen definitief besluit genomen.

Voor de verkoop van SNS bestaan nog geen concrete plannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl