NOS NieuwsAangepast

Tonnen voor Alpe d'Huzes-oprichter

In 2010 en 2011 is toenmalig voorzitter van Alpe d'Huzes, Coen van Veenendaal, betaald met geld uit het fonds van Alpe d'Huzes. Het gaat in totaal om ruim twee ton, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Alpe d'Huzes laat zich voorstaan op een strikt anti-strijkstokbeleid. Ook zijn er geen betaalde medewerkers. KWF Kankerbestrijding, dat het fonds van de stichting beheert, mag daarvoor zelfs geen kosten in rekening brengen.

Alpe d'Huzes organiseert een jaarlijks evenement op de Franse Alpe d'Huez, waarbij duizenden wielrenners meermalen de berg beklimmen om geld op te halen voor de bestrijding van kanker. Dit jaar werd ruim 25 miloen euro opgehaald.

Stichting

Tot medio 2011 was Van Veenendaal voorzitter van de stichting Alpe d'Huzes. Begin 2010 richtte hij samen met Peter Kapitein een andere stichting op, Inspire 2 Live. Die stichting stelt zich ten doel binnen tien jaar kanker niet meer dodelijk te laten zijn. De stichting diende een aanvraag in bij KWF voor onderzoeksgeld van Alpe d'Huzes. Inspire 2 Live kreeg voorlopig 3 miljoen toegekend met een uitloop naar 5 miljoen, voor wetenschappelijke studies en internationale samenwerking.

In de jaarrekeningen van Inspire 2 Live van 2010 en 2011 staat dat de bestuurders niet worden betaald. Van Veenendaal, die tot 2011 voorzitter is, blijkt in twee jaar tijd toch ruim twee ton te hebben verdiend via een holdingmaatschappij die managementadvies aan Inspire 2 Live uitbracht. In 2010 ging het om 47.600 euro, in 2011 om 160.650 euro. Inspire 2 Live stelt dat de betalingen in de loop van 2012 zijn gestopt. Hoeveel in totaal aan Van Veenendaal is betaald, is niet te controleren omdat de jaarrekening voor 2012 nog niet is gepubliceerd.

Geschrokken

Het doel van Inspire 2 Live is wetenschappelijk onderzoek, maar de stichting gaf in 2011 ook bijna 34.000 euro uit aan een Amerikaanse fondsenwerver. Daarvan is geen effect terug te vinden in de jaarrekeningen. Het geld dat is uitgegeven aan managementkosten en fondsenwerving komt dus uit donaties van Alpe d'Huzes.

De voorzitter van het huidige bestuur van de stichting Alpe d'Huzes, Johan van der Waal, reageert geschrokken. "Het is moreel verwerpelijk. Wij hebben nooit geweten dat hij persoonlijk geld kreeg voor dit project, waar wij subsidie aan hebben gegeven. Het geld dat besteed is aan de Amerikaanse fondsenwerver moeten ze terugbetalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl