NOS NieuwsAangepast

Boxtel verontrust over schaliegas

In Boxtel is onrust ontstaan na het bekend worden gisteravond van een geheim rapport over het boren naar schaliegas. Volgens RTL Nieuws is de conclusie van dat rapport dat boren in Nederland veilig is. Het kabinet besluit onder andere op basis van dit rapport of er in Nederland proefboringen mogen worden gedaan.

Boxtel is een van de plaatsen waar dat mogelijk gaat gebeuren. Het nieuws van gisteravond is dan ook hard aangekomen. De werkgroep Schaliegas Vrij Boxtel ging vanmorgen meteen de straat op om handtekeningen tegen de geplande proefboringen op te halen.

Samsom

"Nota bene twee jaar geleden is PvdA-leider Samsom hier persoonlijk geweest. We gaan voor nut en noodzaak, zei hij. En nu dit", zegt Mirjam Bemelmans van de werkgroep. "We voelen ons overvallen. Minister Kamp gaat door alle rode stoplichten."

Drinkwaterbedrijf Vitens heeft het rapport nog niet kunnen zien. Een woordvoerder bevestigt dat het onderzoek zich tot de literatuur heeft beperkt en zich niet op de specifieke situatie zoals in Boxtel of Haaren heeft gericht. Dat had volgens Vitens wel gemoeten.

Niet voldaan

De gemeente Boxtel voelt zich zwaar gepasseerd, zegt wethouder Van der Wiel. "Boxtel wilde drie dingen: een brede maatschappelijke discussie over het boren naar schaliegas, een onderzoek naar het draagvlak in de samenleving en dat de specifieke lokale situatie in het onderzoek zou worden meegenomen." Aan geen van die drie voorwaarden is voldaan.

Volgens RTL stond het besluit over het boren naar schaliegas voor vandaag op de agenda, maar het ziet ernaar uit dat het besluit wordt uitgesteld.

De winning van schaliegas is omstreden. Schaliegas wordt op grote diepte gewonnen uit leisteenlagen. Tegenstanders zijn bang dat de chemicaliën die hierbij worden gebruikt de bodem en het grondwater vervuilen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl