NOS NieuwsAangepast

Rusland steunt VN-onderzoek Syrië

Rusland heeft Syrië opgeroepen VN-inspecteurs toe te laten tot de wijk in Damascus waar deze week een chemische aanval zou zijn uitgevoerd. De opstandelingen moeten de inspecteurs vrije toegang geven, verklaart het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft gisteren telefonisch gesproken met zijn Amerikaanse ambtgenoot Kerry. Ze zouden het erover eens zijn geworden dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen.

Kritiek

De VN-Veiligheidsraad riep Syrië deze week op om duidelijkheid te geven over de aanval. Het hoogste orgaan van de VN deed geen oproep voor een onderzoek, wat de raad op felle kritiek kwam te staan van tientallen landen waaronder Nederland.

Rusland, bondgenoot van Syrië, verklaarde eerder nog dat de aanval in de wijk Ghouta, in de nacht van dinsdag op woensdag, mogelijk een provocatie van het gewapend verzet was, bedoeld om het bewind in een kwaad daglicht te stellen.

China

China vindt dat er geen overhaaste conclusies getrokken moeten worden. De VN-inspecteurs moeten hun werk kunnen doen, aldus Peking.

Bij de aanvallen in Ghouta zijn volgens de oppositie honderden en mogelijk meer dan duizend mensen omgekomen. Volgens experts zijn er sterke aanwijzingen dat er chemische wapens zijn ingezet.

Onderzoek

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft opgeroepen tot een snel onderzoek. "Ik kan geen enkele goede reden verzinnen waarom welke partij dan ook, regering of oppositie, ertegen zou zijn om de waarheid boven tafel te krijgen."

Syrië heeft ermee ingestemd dat de VN-inspecteurs drie plekken in Syrië bezoeken waar chemische wapens zouden zijn ingezet. Een van de locaties is bij Aleppo, de andere twee zijn niet bekendgemaakt. Of de regering bereid is de inspecteurs naar Ghouta te laten gaan, is nog onduidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl