NOS NieuwsAangepast

Staatsmedia: Bo Xilai is leugenaar

Chinese staatsmedia hebben de in ongenade gevallen politicus Bo Xilai op dag twee van zijn proces uitgemaakt voor leugenaar. De felle kritieken volgen een dag nadat Bo in de rechtszaal had ontkend dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping.

De Guangming Daily, een krant van de Communistische Partij, oordeelt dat het optreden van Bo arrogant was. "Voorheen gebruikte Bo Xilai leugens om zijn eigen, hebberige dromen te verwezenlijken en vandaag in de rechtszaal gaat hij verder met het vertellen van leugens."

Een andere krant, de People's Daily, schrijft dat Bo's woorden "loos gebabbel" zijn. "Het bewijs is onweerlegbaar."

Weinig informatie

De aanklager liet vandaag in de rechtszaal een belastende getuigenis zien van Bo's vrouw, die is veroordeeld voor de moord op een Britse zakenman. Bo zou hebben geprobeerd om die moord te verdoezelen. Na het vertonen van de film zei Bo dat zijn vrouw gek is.

Anders dan gisteren komt er weinig informatie naar buiten over de ontwikkelingen in de rechtszaal. Volgens China-deskundige Garrie van Pinxteren, die in China het proces volgt, heeft dat er mee te maken dat er vandaag veel gevoeligheden aan de orde komen. Bij de behandeling van de moord op de Britse zakenman, Neil Heywood, kan ook de rol van het Chinese veiligheidsapparaat aan bod komen. "Als je daar verder in graaft, kan het zijn dat je bij namen komt die heel hoog zitten", zegt Van Pinxteren.

Topfunctie

Gisteren verscheen Bo Xilai voor het eerst in achttien maanden weer in het openbaar. Twee jaar geleden gold hij nog als kandidaat voor een topfunctie binnen de Communistische Partij. Hij staat terecht voor omkoping, corruptie en machtsmisbruik.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl