NOS NieuwsAangepast

1 miljoen Syrische kinderen op de vlucht

Syrische vluchtelingen in Irak Foto: AFP

Een "beschamende mijlpaal", zo noemen de VN-organisaties Unicef en UNHCR het: in totaal 1 miljoen Syrische kinderen zijn de oorlog in het land ontvlucht. En in de buurlanden zijn ze nauwelijks beter af: volgens de hulporganisaties komen ze vaak terecht bij mensenhandelaren of worden ze seksueel misbruikt.

Driekwart van de kinderen is jonger dan 11 jaar.

Unicef zegt dat de wereld heeft gefaald in z'n verantwoordelijkheid voor de gevluchte kinderen. "Dit 1 miljoenste kind is niet zomaar een nummer", zegt directeur Anthony Lake. "Dit is een echt kind dat weggerukt is van z'n huis, misschien van z'n familie, dat voor een nachtmerrie staat die wij niet eens kunnen bevatten."

"De schaamte is van ons allemaal. We moeten ons afvragen hoe het kan dat we deze kinderen tekort blijven doen."

Syriërs in een Turks vluchtelingenkamp Foto: EPA

Volgens Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, is het moeilijk om in de vluchtelingenkampen mensen te voorzien van basale hulp en voorzieningen. "Als de grote vluchtelingenstroom aanhoudt, zal het er niet beter op worden", zei ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Mensen hebben geen idee of ze ooit nog terug kunnen naar huis, ze hebben daar niets meer. In Syrië is hun huis gebombardeerd en zijn familieleden omgekomen. Maar in de vluchtelingenkampen hebben ze ook niets."

Gifgas

Ondertussen heeft president Obama zijn inlichtingendiensten opdracht gegeven om uit te zoeken of er eergisteren inderdaad een gifgasaanval was in de Syrische hoofdstad Damascus. De hoogste baas van de VN Ban ki-Moon waarschuwt Syrië dat gifgasaanvallen gevolgen hebben.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague zegt vrijwel zeker te weten dat de Syrische president Assad chemische wapens heeft ingezet. Hague wil nu dat er wordt onderzocht hoe dat kon gebeuren.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl