Door correspondent Dick Drayer

Op Curaçao heeft ruim een kwart van de bevolking obesitas. Dat blijkt uit de resultaten van het eerste rapport van de Nationale Gezondheidsenquête Curaçao 2013, dat woensdag is gepresenteerd.

De Nationale Gezondheidsenquête wordt iedere vier jaar op Curaçao gehouden. Het onderzoek is begin dit jaar uitgevoerd onder 3000 personen van 18 jaar en ouder en moet de overheid van Curaçao helpen bij het bepalen van beleid op het gebied van gezondheid.

BMI

Sinds 1996 wijst de medische sector op het eiland op de "geruisloze epidemie" die gaande is onder volwassenen en specifiek onder de jeugd tussen 5 en 16 jaar. De cijfers die in 1993 (GGD), 2001 (CBS) en 2005 (GGD) werden verzameld, logen er destijds niet om.

De jongste cijfers bevestigen dat er weinig is veranderd in de laatste twintig jaar. Behalve overgewicht lijdt één op de vijf Curaçaoënaars ook aan een hoge bloeddruk en één op de zes aan diabetes.

Uit cijfers van de volkstelling van 2011 bleek ook al dat twee op de drie inwoners van het eiland te zwaar zijn. Zij hebben een zogenaamd BMI (body-mass index) van 25 of hoger.

Inactief

Dit is volgens het onderzoek "gemiddeld in vergelijking met andere landen met een westers epidemiologisch profiel". Het aantal mensen met obesitas, met een BMI van 30, is wel opvallend hoog.

Volgens deskundigen kan alleen een verandering in eetgewoontes en voedselkeuze een keer brengen in overgewicht. Om die verandering te stimuleren heeft de regering van Curaçao begin dit jaar de btw verhoogd op 'ongezonde' producten en de omzetbelasting op groente en fruit op een nul-tarief gesteld. Maar of dat gaat helpen is nog maar de vraag.

Bijna de helft van de volwassenen heeft in de zeven dagen voorafgaand aan het onderzoek geen enkele dag aan lichaamsbeweging gedaan. Volwassenen in Curaçao zijn daarmee vaker inactief dan Nederlandse volwassenen, van wie 10 procent geen enkele dag aan lichaamsbeweging heeft gedaan.

Geen moeite

Vooral vrouwen en laag opgeleiden zijn inactief voor lichamelijke beweging. De meest genoemde reden om inactief te zijn is niet genoeg tijd of energie hebben.

De bevolking lijkt zelf geen moeite te hebben met het overgewicht. Driekwart van de volwassenen in Curaçao zegt positief te zijn over zijn gezondheid.

STER reclame