NOS NieuwsAangepast

Stagiair dood na duizelingwekkende werkweek

Opstaan, het is 7 uur 's ochtends. Werken, heel hard werken. Niet tot een uurtje of 5 's middags, maar tot de volgende ochtend, om 6 uur. Klinkt niet te doen, en dat is het blijkbaar ook niet. Deze week werd bekend dat een Duitse stagiair van de zakenbank Bank of America Merrill Lynch is overleden na een hele zware werkweek.

Huisgenoten van de 21-jarige Moritz Erhardt vonden hem 's ochtends in de douche van zijn appartement, waar hij net was aangekomen na een werkdag van 21 uur. En dat was geen uitzondering, eerder die week had hij al twee keer eerder het klokje rond gewerkt.

Het is niet bewezen dat Erhardt is overleden vanwege het harde werken. De politie denkt ook niet aan drugsgebruik. Maar de Duitser had wel epilepsie, en ging duidelijk tot het gaatje. Dit soort werkweken klinken onmenselijk, maar zijn in de City, het financiële hart van Londen, helemaal geen uitzondering. Hoe gaat het er daar in de City eigenlijk aan toe?

Nee zeggen bestaat niet

We spraken met Anne Saenen, NOS-correspondent in Londen, die bankiers in de City zelf heeft meegemaakt. "Het is een competitieve wereld met een ontzettend hoge werkdruk. Nee zeggen is bijna onmogelijk. In bepaalde kringen blijven mensen wakker met coke."

De stagiairs werken vaak volgens de 'magic roundabout': de hele nacht doorwerken, snel met de taxi naar huis, douchen en met de taxi weer terug naar de bank. Dat is heel normaal, vertellen andere stagiairs in Britse media. "Mensen klagen niet omdat er veel te winnen valt. We dingen straks mee naar erg goedbetaalde banen." Hier vind je meer reacties van andere stagiairs uit de City.

"Niet alle stagiairs en bankiers doen dit", vertelt Anne. "Maar deze jongen was heel gedreven, en excelleerde ook in allerlei sporten." Op Seelio.com, waarhij een profiel had, schrijft Erhardt dat hij uit een familie komt waar alleen het beste goed genoeg was. "Ik ben van jongs af aan heel competitief en ambitieus geweest. Soms wilde ik zoveel, dat ik blessures opliep bij het sporten.

Vrouwen zijn een accessoire

Anne vertelt dat de wereld van de City bijzonder is. "Ik heb een paar van dit type topbankiers gekend. Ze kunnen heel aardig zijn, maar als je iets verkeerd zegt of ze vinden je niet meer interessant, dan kan de sfeer zo omslaan. Dan draaien ze zich om en lopen weg. Vrouwen zijn accessoires die goed bij de auto moeten passen."

"Daar wordt ook misbruik van gemaakt. Zo is er een trucje waarbij een mooie vrouw aan een bar gaat zitten in een club met een glas goedkope champagne", legt Anne uit. "Dit soort bankiers vragen dan aan de barman wat zo'n vrouw drinkt, waarop die het duurste merk van de kaart roept. Zo wordt die bankier geld afhandig gemaakt.

"Er zijn ook veel zakkenrollers in dat soort clubs, maar als de smartphone van een bankier wordt gestolen koopt hij gewoon een nieuwe - geld zat." Niet alle bankiers zijn hetzelfde, vertelt Anne. "Het gaat hier om de toppers. Er zijn hier ook veel bankiers met een gezin, die wel hard werken, maar niet zo extreem als dit."

Wil je meer weten over het leven in de City, lees dan het Banking Blog van Joris Luyendijk in The Guardian.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl