"VS tegen interventie in Syrië"

Aangepast

De regering-Obama is tegen elke vorm van militaire interventie in de Syrische burgeroorlog. Dat staat in een brief van generaal Dempsey, die in handen is van het Amerikaanse persbureau AP. Dempsey is als voorzitter van de 'Joint Chiefs of Staff' de hoogste Amerikaanse militair. De brief is geschreven vóór de vermeende gifgasaanval van vandaag.

In de brief aan het Republikeinse Congreslid Engel staat dat het volgens de regering nu niet in het Amerikaanse belang is als de Syrische rebellen de macht grijpen.

Amerikaans belang

Volgens Dempsey zijn de Amerikaanse strijdkrachten zeker in staat om de luchtmacht van president Assad uit te schakelen en de gewapende oppositie het overwicht in de burgeroorlog te geven. Hij meent dat dit er echter alleen toe zou leiden dat de VS opnieuw betrokken raakt bij een uitzichtloze oorlog in de Arabische wereld.

Hij wijst erop dat Syrië een land is van etnische tegenstellingen en dat er veel partijen bij het conflict betrokken zijn. "Partij kiezen in Syrië is niet een kwestie van kiezen tussen twee partijen, maar tussen vele partijen." Geen van die partijen is volgens Dempsey bovendien bereid het Amerikaanse belang te bevorderen.

Dempsey noemt het conflict in Syrië daarom "tragisch en complex", en verwacht dat de bloedige gevechten ook na de val van Assad doorgaan.

Beperkte luchtacties

Obama riep Assad in 2011 op afstand te doen van de macht, maar hij heeft steeds geweigerd de oppositie militair te steunen. De regering heeft zich bijvoorbeeld tegen de instelling van een no-flyzone gekeerd. Dempsey zei daar destijds over dat er honderden Amerikaanse toestellen voor nodig zijn en dat het een miljard dollar per maand zou kosten, zonder zekerheid dat het iets zou opleveren.

Ook het trainen van Syrische rebellen of het uitvoeren van beperkte luchtacties wijst Dempsey af.

Scuds

Congreslid Engel, aan wie de brief was gericht, heeft gepleit voor de inzet van Amerikaanse kruisraketten tegen het regime van Assad. Hij heeft teleurgesteld op de brief gereageerd. In een verklaring zegt hij dat een gematigde oppositie in Syrië geen kans maakt tegen de scuds, tanks en vliegtuigen van het regime als de VS niet bereid is het regime te verhinderen zijn eigen burgers kwaad te doen.

STER Reclame