Het Nederlands Handbal Verbond (NHV) heeft van de Europese handbalfederatie een boete van liefst 550.000 euro gekregen voor het teruggeven van de organisatie van het EK voor vrouwen in 2012.

Het NHV gaat in beroep tegen de uitspraak.

Volgens de EHF heeft het NHV de sport en het toernooi in diskrediet gebracht, waarvoor een boete van 300.000 euro is opgelegd. Daarnaast moet nog 250.000 euro betaald worden om de al gemaakte kosten te vergoeden.

Het EK zou december 2012 in Nederland worden gehouden, maar het NHV zag daar begin juni van af omdat het niet kon voldoen aan de aanvullende eisen (die zo'n 1,2 miljoen euro kostten) van de EHF.

Landa: hoogte boete verrast ons

"De hoogte van beide boetes verrast ons zeer", aldus Hans Landa, de directeur van de Nederlandse handbalbond.

"De grootste straf was al dat onze handbalsters niet mochten meedoen aan het EK. De EHF is een koepelorganisatie voor alle nationale bonden. Hoe haal je het dan in je hersens om een bond die uit nood en niet uit luxe zo'n toernooi teruggeeft, met zo'n belachelijke boete te straffen?", foeterde Landa.

Het NHV, dat momenteel met een negatief eigen vermogen van zo'n half miljoen euro kampt, mag van de EHF de komende drie jaar bovendien geen evenementen voor nationale teams organiseren.

STER reclame