NOS NieuwsAangepast

N-Zeeland neemt spionagewet aan

Het parlement in Nieuw-Zeeland heeft een wet aangenomen waarmee het mogelijk wordt om eigen burgers te bespioneren. De omstreden wet werd aangenomen met 61 stemmen voor en 59 tegen.

Tot nu toe mocht de geheime dienst eigen inwoners niet bespioneren. Afgelopen jaar werd duidelijk dat de GSBC toch telefoonlijnen en internetverkeer had afgetapt van Kim Dotcom. De internetondernemer heeft de Duitse nationaliteit, maar ook een verblijfsverguning. Aanvullend onderzoek leerde dat de geheime dienst de wet vaker had overtreden.

Grote ophef

De regering besloot daarop om de bevoegdheden te verruimen. De GSBC mag in het vervolg eigen burgers bespioneren om overheidsinstanties, zoals de politie of de binnenlandse veiligheidsdienst, te helpen. Het voorstel leidde tot grote ophef onder de bevolking.

Ook de New-Zealand Law Society, een belangenvereniging van advocaten, uitte kritiek. Velen vrezen voor het ontstaan van een politiestaat.

Wantrouwen

Tijdens een protestbijeenkomst sprak Kim Dotcom over een slecht geformuleerde wet, die hij een gevaar voor het land noemde. "Deze wet lijkt op het verhogen van de maximumsnelheid nadat je een boete hebt gekregen voor te hard rijden. Maar dat wil niet zeggen dat de GSCB de snelheid niet opnieuw zal overtreden."

Hoewel de timing toeval is, hebben de recente onthullingen over de spionagepraktijken van de NSA geleid tot extra wantrouwen en weerstand. Nieuw-Zeeland werkt nauw samen met de inlichtingendiensten van de VS, Groot-Brittannië, Australië en Canada. In dat 'Five Eyes'-verband worden gegevens uitgewisseld. De regering heeft tot nu toe geweigerd om in te gaan op de vraag of het gebruikmaakt van PRISM of er toegang toe heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl