Syrische rebellen zeggen dat regeringstroepen bij een aanval op Damascus chemische wapens gebruikt hebben. Over het aantal slachtoffers lopen de berichten uiteen.

Sommigen bronnen spreken over honderden doden. De Syrische Nationale Coalitie, een verzameling van oppositiegroepen, spreekt over meer dan duizend doden.

Geen verwondingen

Op internet zijn beelden opgedoken van een ziekenhuis dat vol ligt met gewonden en doden, onder wie veel kinderen. Ook is te zien dat kinderen worden beademd. Er zijn geen verwondingen zichtbaar; volgens de voice-over zijn veel mensen gestikt. Of het filmpje werkelijk van de recente aanval op Damascus is, is niet onafhankelijk bevestigd.

Dat er geen zichtbare verwondingen zijn, doet volgens Midden-Oosten-correspondent Sander van Hoorn vermoeden dat inderdaad gifgas is gebruikt. "Maar andere aanwijzingen zie je niet, je ziet geen schuim rond de mond. En ook de pupillen van de slachtoffers zijn niet gefilmd. Het is duidelijk dat deze mensen zijn omgekomen, maar hoe ze zijn gestorven is nog de vraag."

Verenigde Naties

Drie buitenwijken van Damascus die in handen zijn van de rebellen werden zwaar gebombardeerd. Volgens de oppositie trok daarna het leger met tanks en troepen de wijken in.

Tegelijkertijd waren inspecteurs van de Verenigde Naties in de stad, op hemelsbreed nog geen tien kilometer afstand van een van de wijken die is aangevallen. Zij waren naar Syrië gestuurd om te onderzoek of er, bij eerdere gevallen, chemische wapens zijn ingezet.

Zenuwgas

De Syrische regering bestrijdt dat het leger chemische wapens heeft gebruikt. De oppositie zou valse berichten verspreiden om de VN-wapeninspecteurs af te leiden van hun werk.

De rebellen hebben al eerder gezegd dat het Syrische leger wapens zoals zenuwgas gebruikt. Het bewind in Damascus beschuldigt de opstandelingen van het gebruik van chemische wapens.

STER reclame