Roadshow zoekt band met Oranje

Aangepast op

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid trekt met een roadshow het land in op zoek naar amateur videobeeld over het koningshuis. Met de campagne wil Beeld en Geluid iedereen die met een videocamera opnamen heeft gemaakt rond het koninklijk huis oproepen zich te melden.

Eerste inzameldag

De eerste inzameldag vindt aanstaande zaterdag 24 augustus plaats tijdens het Preuvenemint in Maastricht. Amateurfilmers kunnen in de Hoofdwacht op het Vrijthof van 14.00 uur tot 18.00 uur hun videomateriaal laten registreren voor de film en de dvd die de NOS van al het amateurmateriaal samenstelt en uitzendt rondom Koningsdag 2014. Daarnaast kunnen de makers hun eigen materiaal ter plekke terugzien, want Beeld en Geluid zorgt voor afspeelapparatuur die de makers wellicht zelf niet meer in huis hebben.

Elke amateurfilmer die met zijn materiaal naar het Vrijthof komt, beloont Beeld en Geluid met twee preuvenelappen, het enige geldige betaalmiddel tijdens het Preuvenemint.

De inzamelingsactie Mijn band met Oranje begon een maand geleden. De afgelopen weken zijn via de actiesite www.mijnbandmetoranje.nl al tientallen bijzondere amateuropnamen binnengestroomd. Van prins Bernhard in Afrika tot Koninginnedag 1998 in Zutphen waar de koninklijke familie te gast is.

Veilig stellen

Tot eind van dit jaar gaat Beeld en Geluid, in samenwerking met de NOS en De Telegraaf, op zoek naar amateurvideomateriaal over het koningshuis vanaf 1980 tot heden. Aanleiding voor het project is de viering van 200 jaar Koninkrijk.

Een uitgebreidere versie van de film die de NOS rond Koningsdag 2014 uitzendt komt op dvd. In diezelfde periode verspreidt De Telegraaf de dvd samen met de krant. Beide films en het amateurvideomateriaal worden opgenomen in de collectie van Beeld en Geluid.

Beeld en Geluid bezit al een grote collectie smalfilm amateurmateriaal. Dit is een zeer waardevolle bron gebleken voor bijzondere beelden en onderzoeksdoeleinden. Amateurfilm- en video geeft, in zijn historische context bezien, inzicht in de manier waarop filmers naar de maatschappij keken.

Vanaf de jaren tachtig vond een grote democratisering van het amateurfilmen plaats door de komst van betaalbare videoapparatuur. Dit resulteerde in zeer veel en divers materiaal. Desondanks is er een grote lacune in de collectie van Beeld en Geluid, juist in deze periode. Bovendien dreigen de videodragers, veelal tape, en het daarop opgeslagen materiaal steeds verder in verval te raken. Daardoor wordt de noodzaak om dit culturele erfgoed zo snel mogelijk te verzamelen en veilig te stellen voor komende generaties steeds dringender.

Locaties

Maastricht is het begin van de roadshow van Beeld en Geluid, daarna kan ook in de volgende plaatsen videomateriaal worden aangeboden:

zondag 25 augustus - Groningen Noorderzon Festival maandag 26 augustus - Haarlem Noord-Hollands Archief dinsdag 27 augustus - Hilversum Beeld en Geluid donderdag 29 augustus - Arnhem Gelders Archief vrijdag 30 augustus - Stadsarchief Amsterdam dinsdag 3 september - Stadsarchief Rotterdam woensdag 4 september - Historische Centrum Overijssel donderdag 5 september - Drents archief