Een 20-jarige student uit Loon op Zand zit al sinds het begin van de maand vast in Vietnam omdat hij betrokken zou zijn bij een fataal ongeluk. Hij zou zonder rijbewijs een 51-jarige voetganger hebben doodgereden.

Veel backpackers huren scooters in Vietnam om mee te reizen. De Brabantse student Tim Valk reed er op 1 augustus mee door een dorp, schrijft zijn familie op Facebook. Op een eenrichtingsweg ging het mis. Volgens zijn familie heeft Tim geen schuld aan de dood van de voetganger. "Een motorrijder reed tegen het verkeer in en schampte de scooter van Tim waarop Tim de macht over het stuur verliest en op een aantal voetgangers inreed." Een van die mensen overleed twee dagen later.

Inzamelingsactie

Op 2 augustus belandde Tim in een Vietnamese cel. Sindsdien zit hij in voorarrest. Dat is met twee maanden verlengd. Zijn familie is bang dat het voorarrest kan oplopen tot maximaal 16 maanden, maar dat gebeurt alleen bij zeer uitzonderlijk ernstige misdrijven. Wel is het zo dat het voorarrest wordt nooit opgeheven.

Familie en vrienden zijn een inzamelingsactie begonnen om smartengeld aan de nabestaanden van het slachtoffer te kunnen betalen. Als ze dat betalen, kunnen ze mogelijk de procesduur verkorten en het kan tot een lage straf kan leiden. Het bedrag is niet bekend, daarover onderhandelt Tims advocaat nu.

Tim krijgt consulaire bijstand van de ambassade in Vietnam. Ook krijgt hij 30 euro per maand van de Nederlandse Staat.

Maar Tims oom zegt dat Tim twee maanden niet bezocht mag worden. Dat is niet gebruikelijk; het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert daarom af te dwingen dat ambassadepersoneel wél bij hem mag. "In het uiterste geval beroepen we ons op het Verdrag van Wenen, waarin staat dat gevangenen bezocht moeten kunnen worden door ambassadepersoneel", zegt een woordvoerder.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet eerder meegemaakt dat een Nederlander in de cel is beland na een scooterongeluk. Ze hebben het verkeer wel opgenomen in het reisadvies, omdat het zo gevaarlijk kan zijn:

De verkeersomstandigheden in Vietnam zijn chaotisch en gevaarlijk. Verkeersongevallen in het algemeen en brommer- en busongevallen in het bijzonder met dodelijke afloop of met blijvend letsel, komen veel voor. U dient als bestuurder van een motorvoertuig te beschikken over een Vietnamees rijbewijs, zelfs voor een brommer of kleine motor.

Volgens Tims oom hebben ze hem in staat van beschuldiging gesteld omdat hij geen rijbewijs had.

Linda Huiskamp

Vorig jaar was er ook een Nederlandse backpacker betrokken bij een dodelijk ongeval. De 26-jarige Linda Huiskamp werd in Australië verdacht van roekeloos rijden met de dood tot gevolg. Een vriendin van haar overleed, zelf raakte ze gewond.

Voor Linda liep het proces goed af. Ze werd vrijgesproken.

STER reclame