NOS NieuwsAangepast

Proef met peuterschool Amsterdam

Kinderen in Amsterdam kunnen binnenkort al vanaf 2,5 jaar naar school. Met een proef op tien scholen wil de gemeente onderzoeken hoe dat uitpakt.

In de nieuwe opzet worden voorschool, peuterspeelzaal en kinderopvang samengevoegd. Op welke scholen de proef zal worden gehouden, is nog niet bekend.

Doel van het vroege leren is om de overgang naar de basisschool makkelijker te maken. Peuters met een taalachterstand hebben recht op vier gratis dagdelen per week les, andere kinderen krijgen minder uren gratis, blijkt uit het plan. Willen hun ouders ze meer uren op school hebben, dan kan dat tegen betaling. Aan de details wordt nog gewerkt.

Financiering

De financiering van de schoolvoorziening is nog niet rond. Bekeken wordt of geld van toeslagen ervoor kan worden gebruikt.

Het plan lijkt erg op een idee waar vicepremier Asscher al een tijd aan werkt voor het hele land. Hij wil een gecombineerde voorziening voor alle kinderen van 2,5 tot 4 jaar.

Kinderopvang

De Brancheorganisatie Kinderopvang is blij met het idee van een basisvoorziening voor alle peuters, maar is het niet eens met uitvoering. De huidige kinderopvang is volledig ingericht op de ontwikkeling van kinderen tot vier jaar, waardoor de aansluiting vaak erg goed is, zegt de brancheorganisatie.

"Met de proef wordt opeens volledig voorbijgegaan aan de kwaliteiten die de kinderopvang hierin biedt," stelt de opvang. Daarin heeft de overheid de afgelopen 10 jaar veel geld geïnvesteerd. De organisatie trekt in twijfel of scholen wel de capaciteiten hebben deze werkwijze over te nemen.

Regie

De MOgroep Kinderopvang zegt in een reactie dat de gemeente Amsterdam een stap verder wil gaan dan de bestaande voorschoolse educatie. "De gemeente zegt dat de school de regie moet nemen. Wij zeggen, doe dat op basis van gelijkwaardigheid."

De MOgroep wijst erop dat het iets heel anders is om peuters iets te leren dan kleuters en dat de kinderopvang daar nu in gespecialiseerd is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl