De Joegoslavische oud-dictator Tito was vermoedelijk geen Joegoslaaf. Dat schrijft de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in documenten die recent zijn vrijgegeven.

Volgens de CIA blijkt uit een spraakanalyse dat Josip Broz, zoals zijn echte naam luidde, waarschijnlijk in Polen of Rusland is geboren.

Voormalig partizanenleider Tito kwam na de Tweede Wereldoorlog aan de macht in Joegoslavië. Hij was president tot aan zijn dood in 1980. Officieel was hij van Kroatisch-Sloveense afkomst. Na zijn dood belandde Joegoslavië in een bloedige burgeroorlog en viel uiteen.

Buitenlands accent

De inlichtingendienst analyseerde een toespraak van Tito uit 1977. Volgens de CIA sprak hij Servo-Kroatisch met een buitenlands accent.

In de analyse staat dat het "logisch is om aan te nemen" dat de voormalige communistische leider Russisch of Pools was. "Hij was zeker niet Joegoslavisch."

Geruchten

In voormalig Joegoslavië gingen hardnekkige geruchten over de afkomst van Tito. In de jaren zeventig ging al het verhaal dat hij een Russische prins was die door Jozef Stalin was opgeleid om de communistische partij op de Balkan te leiden.

Volgens een Servische historicus stamde de dictator af van Poolse joden en werd hij geboren in de New Yorkse wijk Brooklyn. De geschiedkundige zegt dat hij ook weet wat de echte naam van Tito was: niet Josip Broz, maar Valter Vasj.

STER reclame