Het kabinet heeft D66 en GroenLinks laten weten dat het voorlopig geen behoefte meer heeft aan overleg over de bezuinigingen. D66-leider Pechtold en GroenLinks-fractievoorzitter Van Ojik hebben te horen gekregen dat gepland overleg deze week niet doorgaat.

Het kabinet moet vóór Prinsjesdag 6 miljard extra aan bezuinigingen vinden. Het overleg daarover tussen VVD en PvdA verloopt soepel. Voor de zomer wilden ze steun zoeken bij D66 en GroenLinks, maar die stellen volgens de coalitiepartijen zulke hoge eisen dat verder praten nu geen zin heeft.

VVD-fractieleider Zijlstra zegt dat D66 1,6 miljard aan extra investeringen in onderwijs wil. Daar is volgens Zijlstra simpelweg geen geld voor.

Duurzaamheid

GroenLinks wil de bezuinigingen alleen steunen als het belastingstelsel vergroend wordt en andere afspraken worden gemaakt over duurzaamheid. Ook daar ziet het kabinet geen mogelijkheden toe. Van Ojik zegt dat hem te verstaan is gegeven dat het kabinet nu niet over verduurzaming wil praten.

Het kabinet heeft in de Tweede Kamer een veilige meerderheid, maar heeft in de Eerste Kamer stemmen van de oppositie nodig. Dat is nu nog niet aan de orde, zegt Zijlstra, en daarom is nu ook overleg met de oppositie niet nodig.

STER reclame