NOS NieuwsAangepast

"Kabinet niet verder met oppositie"

Het kabinet stopt voorlopig het overleg met de oppositie over de bezuinigingsplannen voor volgend jaar. Pas na Prinsjesdag wordt er verder gepraat.

Dat heeft minister van Financiën Dijsselbloem vrijdag tegen D66-leider Pechtold gezegd.

"Verbazingwekkend"

Pechtold noemde deze boodschap in het Radio 1 Journaal "verbazingwekkend". Net voor het reces onderhandelde het kabinet nog met D66 en GroenLinks over bezuinigingen op onderwijs en kindregelingen.

Die onderhandelingen zouden na het reces worden voortgezet, al had Pechtold daar weinig vertrouwen in. Hij raadde het kabinet aan ook na te denken over de verdere invulling van de bezuinigingen die in totaal 6 miljard euro moeten opleveren.

Standpunten uit elkaar

Pechtold vermoedt dat het kabinet de onderhandelingen nu stopzet omdat de standpunten te ver uit elkaar liggen. Zo wil D66 niet meewerken aan de hervorming van de studiefinanciering, zolang het kabinet dit geld niet wil inzetten voor verbetering van het onderwijs.

Ook het geld dat op kindregelingen wordt bezuinigd, moet van D66 in onderwijs worden geïnvesteerd.

Nederland blijft achter

Pechtold hoopt dat het kabinet voor Prinsjesdag weer met de oppositie gaat praten. Er moet breed in de Kamer gekeken worden hoe Nederland uit de crisis geholpen kan worden, zei hij.

"Andere landen, Duitsland, België doen het beter. Nederland blijft achter omdat we de lasten verzwaren, omdat we niet het lef hebben om de grote hervormingen door te voeren en dan kom je op die visieloze zaken terecht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl