In Nederland zijn geen extra veiligheidsmaatregelen getroffen rond de spoorwegen. Dat zegt een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in reactie op de extra waakzaamheid op het spoor in Duitsland.

In Duitse treinen en rond spoortracés zijn sinds twee weken extra veiligheidsmaatregelen van kracht. De Duitse krant Bild meldt vandaag dat de terreurorganisatie al-Qaida plannen heeft om aanslagen te plegen op het spoor in Europa.

Scherper bewaakt

Er is geen concrete informatie over een dreiging in Nederland, aldus de NCTV. Daarom ziet deze waakhond geen aanleiding om hier aanvullende maatregelen te treffen.

Wel is er sinds twee weken op verzoek van de Belgische spoorwegen extra waakzaamheid rond de treinen naar België. Ook in België zelf wordt het spoor scherper bewaakt.

NSA

De informatie over de geplande aanslagen is volgens Bild afkomstig van de Amerikaanse geheime dienst NSA.

Die luisterde enkele weken geleden telefoongesprekken af tussen topfiguren van al-Qaida. Daarin werd gesproken over mogelijke aanslagen op ambassades in Jemen en over plannen voor een serie aanslagen op treinen in Europa.

Onzichtbare maatregelen

Treinen en perrons worden in Duitsland extra bewaakt. Langs de tracés van de hogesnelheidstrein ICE zijn volgens Bild "onzichtbare maatregelen" getroffen.

STER reclame