1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Syriërs vluchten massaal naar Irak

Vele duizenden Syrische vluchtelingen zijn de afgelopen dagen de grens met Irak overgestoken, meldt de VN. Zaterdag vluchtten 10.000 mensen naar Iraaks Koerdistan. In vier dagen tijd zijn in totaal 20.000 Syriërs de grens in het noorden van Irak overgestoken.

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) is het een van de grootse uittochten uit Syrië sinds het begin van de opstand.

Hulpverleningsorganisaties en lokale overheden in het gebied hebben grote moeite om alle vluchtelingen op te vangen. Veel mensen proberen te overleven in de open lucht en moeten zelf voor water en voedsel zorgen. In het gebied zijn slechts een paar kampen voor de eerste opvang ingericht en ook daar is een groot gebrek aan water, voedsel en andere basale voorzieningen.

Spanningen

De VN en andere hulpverleningsorganisaties hebben nog geen idee waarom er plotseling zoveel mensen uit het zuiden van Syrië naar Irak zijn gevlucht. Wel is duidelijk dat de spanningen tussen de Koerden en fundamentalistische Syrische rebellen in het gebied de afgelopen tijd sterk zijn toegenomen. Ook zou er een tekort aan voedsel zijn.

BBC-correspondent Jim Muir zegt dat er voornamelijk families met kinderen zijn gevlucht. Ze zijn over een nieuwe pontonbrug de rivier de Tigris overgestoken naar Irak.

Nieuw opvangkamp

De VN werkt samen met de regionale overheid aan een nieuw opvangkamp in Iraaks Koerdistan. Het kamp moet over twee weken klaar zijn. De VN hoopt met het het nieuwe kamp de vluchtelingen een beter te kunnen opvangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl