NOS NieuwsAangepast

Zoen Russische atletes - statement of niet?

De zoen van de Russische atlets - Getty Images

De zoenende Russische atletes Kseniya Ryzhova en Tatyana Firova doen heel wat wenkbrauwen fronsen: was hun innige omhelzing gisteren een blije reactie na het winnen van een gouden medaille op de 4x400meter-estafette, of wilden de Russische atletes een statement maken richting de omstreden Russische homowet? Dat is nog steeds niet helemaal duidelijk. Hun zoen is volgens de Russische homowet in ieder geval verboden.

Vlak na hun gewonnen race was er ook al een omhelzing:

De andere zoen van Ryzhova en Firova - ANP

Het is niet de eerste keer tijdens dat het WK Atletiek in Moskou over de Russische homowet gaat: poolstokkampioene Elena Isinbajeva kwam in opspraak toen ze een actie van enkele mede-atletes afkeurden. Zij hadden hun nagels in de regenboogkleur gelakt, om te laten zien dat ze homo's steunen.

Excuses

Isinbajeva zei al snel dat ze haar uitspraken niet zo bedoelde. Ze weet haar uitspraken deels aan miscommunicatie: "Engels is niet mijn eerste taal en ik denk dat ik verkeerd begrepen ben. Ik wilde zeggen dat mensen de wetten van andere landen moeten respecteren, zeker als ze op bezoek zijn in een land."

Ze zei daarnaast dat ze standpunten van collega-atleten respecteert en dat ze tegen elke vorm van discriminatie van homo's is.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl