NOS NieuwsAangepast

Alarm Asscher over EU-migratie

Minister Asscher wil Europees overleg over de nadelen van arbeidsmigratie. Volgens hem is er nu sprake van oneerlijke concurrentie van Oost-Europeanen, doordat uitzendbureaus zich niet aan de regels houden. De problematiek wordt volgens hem in Brussel niet serieus genoeg genomen.

Om aandacht te vragen voor de kwestie had hij een ingezonden brief gestuurd naar de Volkskrant en the Independent.

Internationale aanpak

"We zijn in Nederland heel hard bezig om schijnconstructies, uitbuiting en ontduiking van het minimumloon aan te pakken."

"Zo zijn de boetes voor bedrijven die onderbetalen verhoogd en worden meer inspecteurs ingezet. Maar er is ook een internationale aanpak nodig", zei de minister in het NOS Radio 1-Journaal. Volgens hem kan Nederland nu bijvoorbeeld boetes voor malafide uitzendbureaus vaak niet innen.

Afspraken

Door de oneerlijke concurrentie van Oost-Europeanen komen Nederlandse cao-lonen en minimumlonen steeds verder onder druk te staan, vreest hij.

Asscher heeft al afspraken gemaakt met Roemenië, Polen en Kroatië maar hij wil dat er ook op het niveau van de Europese Commissie over wordt gepraat.

Te optimistisch

Aan het vrij verkeer van werknemers zitten volgens hem voordelen, maar Brussel is volgens hem te optimistisch, er moet ook worden gekeken naar de nadelen ervan. Nu maakt Nederland afspraken met afzonderlijke landen maar er moet een Europese aanpak komen, vindt hij. Zo kun je voorkomen dat Europese werknemers tegen elkaar worden uitgespeeld.

"De Europese droom was natuurlijk nooit een race naar het minimumloon van Bulgarije maar eerlijke handel en meer welvaart voor alle inwoners", aldus Asscher.

Werkgevers verbaasd

Voorzitter Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW is verbaasd over het alarm van minister Asscher.

Hij vindt het goed dat de minister zijn collega's in het buitenland "een lesje wil leren", maar Asscher moet het eerst in Nederland goed regelen, zegt Wientjes. "Laat het sociaal akkoord zo snel mogelijk door de Kamer heen gaan, dan zijn de problemen die Asscher beschrijft geregeld."

Wilders

Vanaf 1 januari mogen ook Roemenen en Bulgaren in andere EU-landen aan de slag.

PVV-leider Wilders zegt dat Asscher hen niet tot Nederland moet toelaten. "Anders huilt hij laffe krokodillentranen", twittert Wilders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl