NOS Nieuws Koningshuis Aangepast

"Friso kon heel direct zijn"

Dominee Ter Linden heeft prins Friso tijdens de uitvaartdienst beschreven als iemand die heel direct kon zijn en een uitgesproken mening kon hebben.

"Hoe vertrouwder zijn omgeving, hoe meer direct en onomwonden hij zijn kon", zei Ter Linden. Dat kon hij in het gezin waarin hij opgroeide, wetend dat je elkaar nooit zou laten vallen. "Daar kon hij zichzelf zijn, zelfverzekerd, uitdagend, cynisch soms."

"Bij vrienden was hij vrijer, opener en durfde hij zijn emoties meer te laten zien. Want die waren er, gesloten als hij soms kon lijken, wel degelijk."

Prins Claus

Na de dood van prins Claus liet hij meer ruimte aan zijn gevoelens. "Zijn vader met wie hij bijzonder betrokken was en met wie hij een vertrouwde band had. Een vader die datzelfde onafhankelijke had dat hij ook in Friso herkende."

Ook sprak Ter Linden over de kinderen van Friso en Mabel. "De komst van jullie, Luana en Zaria, heeft Friso echt veranderd. Zoals hij van jullie kon genieten, en van alles met jullie doen. Spelletjes met Luana, boekjes met haar lezen, technische dingen bouwen met Zaria, vliegtuigen, vulkanen en met allebei speurtochten."

Tijdens de uitvaartdienst hield koning Willem-Alexander een schriftlezing en prins Constantijn haalde mooie herinneringen op aan zijn broer. Theologe Jacobine Geel vertelde in het Radio 1 Journaal dat een van de dochters van prins Friso een lied heeft gemaakt voor haar vader. Het is opgenomen en afgespeeld tijdens de dienst in de Stulpkerk.

'Dat ik je mis'

Zangeres Maaike Ouboter zong het nummer 'Dat ik je mis', dat ze zelf had geschreven over de dood van haar beide ouders. De muziek tijdens de uitvaart werd verder verzorgd door het Residentie Kamerkoor onder leiding van Jos Vermunt. Geerten van de Wetering bespeelde het orgel in de Stulpkerk.

Als slotlied werd 'Licht dat mij aanstoot in de morgen' gezongen. Deze hymne werd ook gezongen bij de uitvaart van prins Claus.

Aan het einde van de dienst sprak predikant en familievriend Huub Oosterhuis de zegen uit. Daarna liepen de circa zeventig aanwezigen naar het graf, waarbij de kist gedragen werd door koning Willem-Alexander, prins Constantijn en vier vrienden van Friso.

Kransen

Er werden drie kransen gelegd bij het graf. Eén krans was van Friso's gezin en prinses Beatrix, één van de gezinnen van koning Willem-Alexander en prins Constantijn en de laatste krans was van de familie van prinses Mabel.

STER reclame