NOS NieuwsAangepast

Nieuwe tekenbacterie in Nederland

Voor het eerst is in Nederland iemand behandeld die na een tekenbeet besmet is geraakt met de bacterie Borrelia miyamotoi. Het was niet bekend dat deze bacterie, die anders is dan de veroorzaker van de ziekte van Lyme, in Nederlandse teken zit.

De man werd behandeld in het universitaire ziekenhuis AMC in Amsterdam. De behandeling is beschreven in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet, dat morgen verschijnt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat de nieuwe bacterie in 4 procent van de Nederlandse teken te vinden is.

De patiënt van 70 werd opgenomen in het ziekenhuis met neurologische klachten als geheugenproblemen en een onregelmatig looppatroon. Omdat de man vaak in aanraking was gekomen met teken, onderzochten de artsen of de man leed aan de ziekte van Lyme. Dat was niet zo, maar toch besloten ze om hem op dezelfde manier te behandelen.

Niet herkend

Die behandeling sloeg goed aan, maar de internisten begrepen pas later waardoor. Een van de infectiologen kwam op het idee om te zoeken naar een andere bacterie, na een publicatie over een vergelijkbare patiënt in de Verenigde Staten. Uit onderzoek van het hersenvocht van de Nederlandse man bleek dat hij inderdaad besmet was geraakt met de andere bacterie.

De man was vlak voor de besmetting behandeld voor kanker. Daardoor was zijn afweersysteem ernstig verzwakt. De onderzoekers weten niet wat voor gevolgen een infectie heeft voor mensen met een normaal afweersysteem. Zij zeggen wel dat artsen rekening moeten houden met deze bacterie bij patiënten met een verminderde afweer.

De Borrelia miyamotoi lijkt erg op de Borrelia burgdorferia, die de ziekte van Lyme veroorzaakt, maar wordt niet herkend door standaardtesten en veroorzaakt geen ziekte van Lyme. Wel reageren ze allebei op dezelfde antibiotica. Het RIVM en het AMC werken aan een eenvoudige test om de nieuwe bacterie aan te tonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl