NOS NieuwsAangepast

OM geeft fout toe in zaak-Donnie

Het Openbaar Ministerie zegt dat het bij nader inzien celstraf had moeten eisen in de zaak-Donnie Rog. Er volgt in de zaak geen hoger beroep. Vandaag heeft zowel het OM als de veroordeelde bekendgemaakt zich bij het vonnis van negen maanden celstraf neer te leggen.

Het OM eiste 240 uur werkstraf voor de man die in juli vorig jaar de 13-jarige Donnie Rog doodreed. In de media ontstond daarop een discussie. Veel mensen vonden de eis te laag, mede omdat de dader een recidivist was in het verkeer. De familie van Donnie gooide na het horen van de eis in de rechtbank met stoelen.

Desondanks hield het OM vast aan de eis, vanwege het feit dat de verdachte nog jong was (21) en hij niet eerder was veroordeeld voor het veroorzaken van een verkeersongeluk. De rechter vond de eis te laag en gaf de man begin deze maand negen maanden gevangenisstraf.

Geen beroep

Bij nader inzien vindt het OM dat het verkeersgedrag van de verdachte zowel voor als na het ongeval zwaarder had moeten meewegen bij het formuleren van de strafeis. "Dat had moeten resulteren in het eisen van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf."

Hoewel het OM zich bij het vonnis neerlegt, blijft het, ook na het opnieuw bestuderen van het dossier, "anders aankijken tegen de mate van schuld". Maar een dergelijk "verschil in visie" is onvoldoende reden voor een hoger beroep, aldus het OM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl