NOS NieuwsAangepast

Bankierseed wordt uitgebreid

Ook gewone bankmedewerkers moeten binnenkort een eed afleggen. Minister Dijsselbloem wil de reikwijdte van de eed in 2015 uitbreiden.

Sinds begin dit jaar moeten bestuurders en commissarissen van financiële ondernemingen zweren of beloven dat ze hun functie integer uitoefenen en dat ze het belang van de klant voorop stellen. Dijsselbloem vindt dat ook medewerkers die contact hebben met klanten en effectenhandelaren de eed moeten afleggen.

Tuchtrecht

Over de verandering wordt al langer gedacht en in juni riep de bankensector zelf op de eed uit te breiden. Dijsselbloem heeft nu bekendgemaakt dat hij de maatregel echt wil doorzetten.

Hij onderzoekt nog of er een systeem van tuchtrecht moet komen voor bankmedewerkers die zich niet aan de eed houden. Ook daar hebben de banken zelf om gevraagd.

Toets DNB

Ook de toets door De Nederlandsche Bank of mensen geschikt en betrouwbaar zijn, wordt uitgebreid. Voortaan worden niet alleen bestuurders en commissarissen getoetst, maar ook medewerkers die verantwoordelijk zijn voor transacties met grote financiële risico's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl