1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Erdogan: snel VN-zitting Egypte

De Turkse premier Erdogan vindt dat de VN-Veiligheidsraad in een spoedzitting bijeen moet komen om te praten over de situatie in Egypte. Hij maakt zich zorgen over de ontwikkelingen in het land en wil dat er daarom snel actie wordt ondernomen.

"Als we niet snel stappen ondernemen, stellen we de democratie wereldwijd ter discussie", zei Erdogan.

Ook andere landen en organisaties veroordelen het geweld in Egypte. Zo heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon laten weten dat hij het geweld "in de scherpste bewoordingen" veroordeelt.

Verenigde Naties

Een paar dagen geleden nog riep de VN de Egyptenaren op om "de nieuwe politieke realiteit" onder ogen te zien en te stoppen met de gevechten om meer slachtoffers te voorkomen.

Ban Ki-moon zegt dat hij het spijtig vindt dat de Egyptische interim-regering ervoor gekozen heeft om toch geweld te gebruiken tegen de demonstranten.

Ook de Europese Unie veroordeelt het geweld. "Dit is niet de manier om belangrijke zaken op te lossen", zegt buitenlandcoördinator Catherine Ashton. "De toekomst van het land hangt af van de dialoog die de betrokken partijen voeren om de verschillen te overbruggen."

"Zeer bezorgd"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zegt dat de actie van de interim-regering alle hoop op een stabiele toekomst opblaast.

Zijn Britse ambtgenoot, William Hague, zegt dat hij "zeer bezorgd" is en dat hij het verlies bij alle partijen betreurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl