Oudste mens woont in Bolivia: 123

Aangepast

In de provincie Aymara in Bolivia woont de oudste mens die de geschiedenis kent. Het is de 123-jarige herder Carmelo Flores Laura.

Een geboortecertificaat is er niet, maar uit het doopregister van de plaatselijke kerk blijkt dat hij op 16 juli 1890 is geboren. Met zijn 123 jaar is hij ouder dan Jeanne Calment, die 122 jaar en 164 dagen oud werd. Deze Franse vrouw stierf in 1997.

Bergbeek

De oude Carmelo loopt zonder stok en heeft nog goede ogen. Wel is hij doof en hij heeft geen tanden en kiezen meer. Zijn hele leven kauwt hij op cocabladen. Daar voelt hij zich goed bij. Hij kan zich niet herinneren dat hij ooit ziek is geweest.

Water drinkt hij uitsluitend uit een bergbeek. Het is kristalhelder en komt van de hoge bergen in de Andes. Hij eet veel gerst, aardappelen en bonen. Van rijst en pastaproducten moet de oude man niets hebben.

Lemen hut

Carmelo heeft zijn hele leven op 4000 meter hoogte gewoond. Hij is nooit verder weg geweest dan de hoofdstad La Paz, zo'n 80 kilometer van het dorpje waar hij woont. Hij spreekt Aymara, geen Spaans.

Carmelo slaapt in een simpele lemen hut, wil niet worden aangesloten op het lichtnet en staat op als het licht wordt en gaat slapen als het donker wordt.

Zijn vrouw is al ruim tien jaar dood, van zijn drie kinderen is er nog één in leven. Hij heeft 40 kleinkinderen en 19 achterkleinkinderen. Een aantal van hen woont op een steenworp afstand en houdt een oogje op de oude man en helpt hem als hij iets nodig heeft.

STER Reclame