Egypte: optreden is terughoudend

tijd van publicatie Aangepast

De Egyptische regering heeft de aanhangers van de afgezette president Morsi opgeroepen af te zien van verder geweld en te luisteren naar "de stem van de rede". Tegelijkertijd prees de regering de terughoudende manier waarop leger en politie de protestkampen van Morsi-aanhangers ontruimen, hoewel de Moslimbroederschap spreekt van een bloedbad.

Vaststaat dat er doden zijn gevallen bij de confrontatie van vanochtend. De berichten over het aantal doden lopen sterk uiteen. De Egyptische regering meldt dat er 28 doden zijn gevallen, onder wie 6 politieagenten, en dat 526 mensen gewond zijn geraakt. Leden van de Moslimbroederschap hebben het over 600 doden en duizenden gewonden. Verspreid over het hele land vielen 56 doden, zegt de regering.

Vanochtend begon het opbreken van twee sit-ins. Het leger zette bulldozers en traangas in om de kampen rond de Rabaa al-Adawiyamoskee en op het Nahdaplein leeg te vegen. Van beide kanten werd geschoten. Honderden mensen zijn gearresteerd, onder wie leiders van de Moslimbroederschap.

Scherpschutters

Een woordvoerder van de Moslimbroederschap zegt op Twitter dat scherpschutters vanaf omliggende daken op Morsi-aanhangers schoten. De politie zou ook tenten in brand hebben gestoken.

Agenten begonnen met de ontruiming van het kleinste kamp, op het Nahdaplein. Daarna werd het grotere kamp bij een moskee aangepakt.

Terughoudendheid

Turkije en Qatar hebben het optreden van de Egyptische veiligheidstroepen veroordeeld. De Turkse premier Erdogan wil dat de VN-Veiligheidsraad zich uitspreekt over "de slachting" in Caïro. De Europese Unie vraagt beide kanten om terughoudendheid.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken maakt zich grote zorgen over de escalatie in Egypte. Geweld biedt geen oplossing, maar vergroot de problemen juist, zegt Timmermans. Een alternatief voor onderhandelen is er volgens de minister niet.

STER reclame