Het is mogelijk om via de accu's van smartphones informatie in te winnen over de weerssituatie bij de gebruikers. De thermometer die moet voorkomen dat de mobiel oververhit raakt, kan ook worden gebruikt om de omgevingstemperatuur te berekenen.

Oprichter James Robinson van het bedrijf OpenSignal, dat gebruikers via een app naar het beste wifi-signaal wijst, deed zijn ontdekking per toeval. Hij had de temperatuurgegevens van alle app-gebruikers in Londen opgevraagd om te kijken of smartphones op een 4G-netwerk heter werden.

"Verrassend"

Toen Robinson geen temperatuurverschillen had ontdekt, vergeleek hij de gegevens voor de grap met de officiële temperatuurmetingen van een Londens weerstation. De curve bleek gelijkvormig. "Het was verrassend hoe opvallend de correlatie was."

Ook in andere steden waar veel OpenSignal-gebruikers zijn, zoals Moskou, Rome en Mexico-Stad, bleek er een verband tussen de temperatuur van de accu en het weer.

Veel gebruikers

Volgens Robinson werkt de methode het beste als er veel gebruikers zijn. Een enkele telefoon kan soms warmer zijn door intensief gebruik, maar het gemiddelde van alle gebruikers levert bruikbare gegevens op.

Robinson hoopt dat de nieuwe meetmethode in de toekomst kan worden gebruikt voor extreem nauwkeurige warmtemetingen. Nu neemt een beperkt aantal weerstations op vaste tijden metingen, maar door de app kan er continu op veel plekken worden gemeten. Daardoor zouden weersverwachtingen bijzonder lokaal kunnen worden afgesteld.

STER reclame