Nieuwe economische cijfers zullen later vandaag duidelijk maken of Nederland nog steeds in een recessie zit of eruit is geklommen. Om 9.30 uur maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend of de economie in het tweede kwartaal verder is gekrompen of weer is gegroeid.

Economen van ABN Amro, ING en Rabobank denken dat er in Nederland nog steeds sprake is van een recessie. Ze verwachten een krimp van tussen de 0,2 en 0,4 procent in het afgelopen kwartaal. Het zou dan het vierde kwartaal op rij zijn dat de economie krimpt.

Dat zou betekenen dat Nederland dus al een jaar lang in een recessie zit. Van een recessie is sprake als de economie minstens twee kwartalen op rij krimpt.

De presentatie van de kwartaalcijfers door het CBS is vanaf 9.30 uur live te volgen op Journaal24.

Verwachting economische groei

Later vandaag komt ook het Centraal Planbureau met belangrijke cijfers. Om 11.00 uur maakt het CPB een nieuwe verwachting bekend van de economische groei in de rest van dit jaar en volgend jaar. In juni ging het CPB nog uit van een krimp van 1 procent dit jaar en een groei van 1 procent in 2014.

Het kabinet heeft eerder gezegd voor volgend jaar 6 miljard extra te willen bezuinigen en niet meer. De nieuwe prognoses van het CPB moeten daar dus in principe geen verandering in brengen.

STER reclame