De Duitse spoorwegen zijn ernstig in verlegenheid gebracht door problemen in het station van Mainz. Deutsche Bahn kampt daar met een tekort aan treindienstleiders. De situatie is zo nijpend, dat dagelijks meer dan honderd treinen uitvallen.

Mainz heeft 200.000 inwoners. Intercity's slaan het station tot zeker eind augustus over en de helft van de stoptreinen rijdt niet. Zo'n 60.000 reizigers zijn daardoor gedupeerd. De burgemeester van Mainz is woest en ook enkele ministers hebben zich al met de zaak bemoeid.

"Kapot bezuinigd"

Naar aanleiding van de problemen in Mainz heeft DB toegegeven dat het op veel meer plekken grote personeelstekorten heeft. Critici zeggen dat het bedrijf kapot is bezuinigd. Bij de afdeling netbeheer, waar de treindienstleiders onder vallen, daalde het aantal banen sinds 2001 van 54.000 naar 35.000. Na de privatisering in 1994 verdwenen in het hele bedrijf 150.000 banen.

Deutsche Bahn zegt dat in Mainz sprake is van overmacht. Meerdere treindienstleiders zijn ziek en vanwege de vakantieperiode zijn er geen vervangers beschikbaar. Het bedrijf heeft wel beloofd om voor het einde van het jaar 600 treindienstleiders aan te nemen.

STER reclame