NOS NieuwsAangepast

'Tsunamiboot' Japan naar schroot

Het bestuur van de Japanse kustplaats Kesennuma heeft besloten een enorm vissersschip te slopen, dat sinds de tsunami in 2011 midden in een woonwijk ligt.

Het gestrande schip is een symbool geworden voor de verwoesting die de aardbeving van 11 maart 2011 en de daaropvolgende tsunami hebben aangericht. Het 60 meter lange schip kwam zo'n 750 meter uit de haven tussen de woonhuizen terecht.

Het meeste puin is inmiddels opgeruimd, maar het schip bleef liggen. Het werd een blikvanger voor Kesennuma, waar zo'n 70.000 mensen wonen.

Verdeelde meningen

De meningen waren verdeeld over wat er met de boot moest gebeuren. Sommigen wilden het schip zo snel mogelijk weghalen. "Het is een constante herinnering aan de verschrikkelijke ramp", zegt een 72-jarige inwoonster van Kesennuma. "Elke keer als ik er langsloop, krijg ik pijn in mijn hart."

Anderen vonden dat het moest blijven liggen, als monument. Het schip zou veel dagjesmensen trekken, wat goed is voor de plaatselijke economie.

Het gemeentebestuur besloot daarom om een stemming te houden. Daaruit blijkt dat 68 procent van de inwoners van het schip af wil.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl