NOS NieuwsAangepast

Nu 1 miljoen patiënten in EPD

Het aantal patiënten dat toestemming heeft gegeven voor uitwisseling van hun medische gegevens tussen zorgverleners is dit jaar ruim verdubbeld naar een miljoen. Dat blijkt uit cijfers van VZVZ, de organisatie die het elektronisch patiëntendossier exploiteert.

Nadat de politiek het landelijke EPD in 2011 verbood, hebben organisaties in de zorg het initiatief genomen voor een eigen systeem waarbij gegevens van patiënten kunnen worden uitgewisseld, bijvoorbeeld tussen huisarts, apotheek en ziekenhuis. Een patiënt moet toestemming geven voor opname in het systeem.

Toen het EPD-nieuwe stijl op 1 januari van dit jaar van start ging hadden 400.000 mensen dat gedaan, inmiddels staat de teller op 900.000, samen goed voor 1.020.000 dossiers. Sommige patiënten staan namelijk bij verschillende zorgverleners geregistreerd.

Administratie

Tweederde van de huisartsen en apothekers doet mee aan het systeem. Van de ziekenhuizen zijn er maar vijftien aangesloten. Sinds juni is het aantal huisartsen dat gegevens uitwisselt via het EPD met enkele tientallen gedaald. Volgens VZVZ komt door "administratieve oorzaken" zoals achterstand met het verlengen van verlopen contracten. Zorgverleners hebben een zogeheten UZI-pas en UZI-certificaat nodig om toegang te krijgen tot het systeem. Die blijven telkens drie jaar geldig en moeten dan opnieuw worden aangevraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl