NOS NieuwsAangepast

SWOV: veel 80 km-wegen te smal

Een groot deel van de 80 km-wegen in Nederland is te smal. Dat schrijft de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid in een rapport.

Nederlandse 80 km-wegen behoren met een rijstrookbreedte van 2,75 meter tot de smalste ter wereld. "Men zou zelfs kunnen beargumenteren dat dit onverantwoord is", schrijven de onderzoekers. De stichting pleit voor een minimale breedte van 3,30 meter per rijstrook.

De onderzoekers wijzen erop dat "een zeer beperkt deel" van de ruim 25.000 kilometer aan 80 km-wegen is ingericht volgens de richtlijnen voor wegontwerp. Die voorzien in een minimale wegbreedte van 7,50 meter, inclusief uitwijkmogelijkheden. Die standaard noemen de onderzoekers minimaal.

Rijstrookscheiding

Onderzoeker Govert Schermers, die meeschreef aan het rapport, noemt het belangrijk dat 80-kilometerwegen worden verbeterd: "Het zijn de onveiligste wegen van Nederland. Er is te weinig ruimte voor de automobilist."

Het is niet overal mogelijk de aanbevelingen uit te voeren, zegt Schermers: "In 40 procent van de gevallen is er voldoende ruimte om de weg te verbreden. We moeten ook niet verwachten dat dit meteen overal gaat gebeuren."

In het rapport staat verder dat bij 80 km-wegen vaak geen rijstrookscheiding aanwezig is. Door zo'n fysieke scheiding, zoals een vangrail, neemt het aantal dodelijke ongevallen af met 80 procent en ongelukken met ernstig lichamelijk letsel met 50 procent. Het kan vooral het aantal frontale botsingen terugdringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl