Ruim vijf jaar geleden tipt een scout de technische leiding van PSV over een talentvolle jeugdspeler van Standard Luik. De Eindhovenaren zijn onder de indruk en halen de twaalfjarige Zakaria Bakkali naar de Herdgang.

Afgelopen weekend vestigt het Marokkaans-Belgische megatalent van PSV definitief de (internationale) aandacht op zich door een hattrick in de eredivisie te maken. "Complimenten aan Phillip Cocu en zijn technische staf dat ze dit zomaar durven, hij is nog maar 17 jaar", aldus scout Rini de Groot tegenover NOS Langs de Lijn.

De Groot was een van de scouts die in 2008 een oordeel over Bakkali velde. "Iedereen ziet dat hij een groot talent is, maar om hem dan ook op te stellen is prachtig." Het talent van Bakkali was snel zichtbaar.

Schoonmoeder

"We probeerden hem zo snel mogelijk een stage aan te bieden en dat lukte. Vervolgens hebben we met een aantal mensen naar Bakkali staan kijken. Ik had zelfs mijn schoonmoeder erbij kunnen zetten om zijn talent te herkennen."

Bakkali maakt vervolgens een pijlsnelle ontwikkeling door. De afgelopen jaren valt hij onder meer op door het winnen van individuele prijzen op internationale jeugdtoernooien. "Soms hield ik mijn hart vast dat het iets te snel met hem ging, maar het gaat fantastisch", zegt De Groot.

Proces

Wiljan Vloet is hoofd jeugdopleidingen bij PSV in de periode dat Bakkali in Eindhoven arriveert. "Het was een heel proces om hem daadwerkelijk naar Eindhoven te halen", herinnert Vloet zich tegenover Omroep Brabant.

"De reisafstand tussen Luik en Eindhoven is vrij groot. Je moet zo'n jongen niet bij zijn familie weghalen. We hebben een appartement voor hem geregeld en zijn vader laten meeverhuizen. Er is bewust niet voor een gastgezin gekozen. Dat zijn grote investeringen die je als PSV doet waarvan het fijn is dat deze nu goed uitpakken."

Rustiger

"Met Phillip Cocu en Ernst Faber heeft hij goede leermeesters. Hij is nu een stuk rustiger geworden en dat zie je aan de manier waarop hij voetbalt die nu wel succes oplevert", aldus Vloet, tegenwoordig technisch directeur bij eerste divisionist Sparta Rotterdam.

STER reclame