NOS NieuwsAangepast

Woede over vrijlating Palestijnen

Door correspondent Monique van Hoogstraten

In Israël is grote beroering ontstaan over de aanstaande vrijlating van 104 Palestijnse gevangenen. Velen van hen zijn verantwoordelijk voor aanslagen op Israëlische burgers.

Vooral nabestaanden van de slachtoffers zijn woest, in de war en verdrietig over het besluit.

Helden vs. terroristen

De gevangenen, die de komende negen maanden in fasen vrijkomen, zijn allemaal Palestijnen die al vastzaten voordat in 1993 de Oslo-akkoorden werden gesloten.

Voor Palestijnen zijn zij helden van de vrijheidsstrijd, maar veel Israëliërs zien hen als terroristen met bloed aan hun handen.

Eis Abbas

Premier Netanyahu heeft tot vrijlating van de gevangenen besloten om nieuwe vredesbesprekingen met de Palestijnen mogelijk te maken. Het is de enige eis van de Palestijnse president Abbas die hij heeft ingewilligd.

Andere Palestijnse voorwaarden, zoals een bouwstop voor de nederzettingen in bezet gebied, of de afspraak dat de grenzen van 1967 uitgangspunt zijn voor de vredesgesprekken, heeft de premier afgewezen.

Vandaag werd bekend dat de Israëlische regering juist toestemming heeft gegeven voor de bouw van bijna 1200 huizen in Joodse nederzettingen.

Besprekingen hervat

Na intensieve bemiddeling van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry hervatten Israël en de Palestijnen deze week de vredesbesprekingen. Die lagen jarenlang stil.

De aftrap werd eind juli in Washington gegeven. Vanaf nu zullen de gesprekken afwisselend plaatsvinden in Israël en de Palestijnse gebieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl