NOS NieuwsAangepast

Noorse premier undercover in taxi

Gereden worden door je eigen premier; voor een aantal Noren werd het werkelijkheid. De Noorse premier Jens Stoltenberg ging een middagje undercover als taxichauffeur om te horen wat de kiezers echt over hem denken.

Stoltenberg draaide in juni een dienst als taxichauffeur in de hoofdstad Oslo. Om niet herkend te worden droeg hij een zonnebril en een speciaal uniform. De gesprekken met zijn passagiers werden door een verborgen camera opgenomen.

Verkiezingscampagne

Het materiaal is te zien op de Facebookpagina van de premier en zal worden gebruikt voor zijn verkiezingscampagne. "Ik vind het belangrijk om te horen wat mensen echt denken", zegt Stoltenberg. "En er is maar één plek waar mensen echt zeggen wat ze vinden, dat is in een taxi."

De meeste passagiers hadden wel al snel door dat er iets anders was aan hun chauffeur. "Vanuit deze hoek lijk je echt op Stoltenberg", had er een gezegd. De premier sprak met veel van zijn 'klanten' over politiek, bijvoorbeeld over hoe het onderwijs in Noorwegen beter zou kunnen.

Gratis taxiritje

Een oudere dame sprak Stoltenberg aan op het feit dat de leiders van grote bedrijven hoge salarissen krijgen. Ze was blij de premier te ontmoeten, omdat ze hem al lange tijd een brief wilde sturen. Geen van de passagiers hoefde te betalen voor het taxiritje.

Een carrière als taxichauffeur, mocht hij de verkiezingen in september verliezen, ziet Stoltenberg niet echt zitten. "Ik denk dat het land en de Noorse taxipassagiers beter af zijn als ik premier blijf." Voor de betreffende taxidienst, had de premier al acht jaar niet meer zelf gereden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl