Meer onveilige aankopen uit China

Aangepast op

Door redacteur Jikke Zijlstra

Er komen steeds meer onveilige spullen ons land binnen die via internet in China besteld zijn, zoals gereedschap, elektrische apparatuur en speelgoed. Dat zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die producten controleert die bestemd zijn voor de Nederlandse winkels.

Per maand komen gemiddeld 1300 containers vol speelgoed uit China in de Rotterdamse haven aan, bestemd voor Nederland. Van het speelgoed dat de NVWA test, voldoet een kwart niet aan de veiligheidseisen. Van al het speelgoed voldoet drie procent er niet aan.

Grote zorgen

De hoeveelheid onveilige producten uit onder meer China zal verder toenemen, voorspelt de NVWA, omdat consumenten steeds vaker via internet spullen kopen. De autoriteit maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling.

De NVWA heeft daarom de hulp ingeroepen van de douane op Schiphol om tijdens steekproeven dit soort postpakketten te controleren. Ook werkt de NVWA samen met de Chinese toezichthouders. Die gaan het speelgoed al in China controleren nog voordat het wordt geƫxporteerd naar Nederland.

Mail de maker op Jikke.Zijlstra@nos.nl