"Vrouw hoorde niet in tehuis Onnen"

tijd van publicatie Aangepast

De verstandelijk gehandicapte vrouw die vorig jaar stierf in een tehuis nadat ze door vier begeleiders tegen de grond was gewerkt, kon niet goed worden behandeld in de instelling waar ze zat. Dat zeggen de verantwoordelijke bestuurders van de Groningse zorgorganisatie Novo in een interview met NRC Handelsblad.

De 44-jarige vrouw zat sinds januari vorig jaar in een behandelcentrum van Novo vanwege gedragsproblemen. Een kleine twee maanden later was ze overleden. Met de kennis van nu erkent bestuurder Jaap van der Pol dat de vrouw waarschijnlijk te zware problemen had voor het tehuis in Onnen. De vrouw kampte ook met psychoses.

"Tekort geschoten"

"We zijn tekort geschoten, dat is vastgesteld door de inspectie en andere onderzoekers", zegt Van der Pol in de krant. "We hebben nu een breder intaketeam, met behalve een afdelingshoofd en een gespecialiseerd arts ook een psychiater en een orthopedagoog."

Medebestuurder Wiecher Hadderingh zegt: "Achteraf kan je je afvragen of we deze cliënt niet hadden moeten doorverwijzen naar een BOPZ-instelling. Een gesloten instelling waar wel gewerkt mag worden met vrijheidsbeperkende maatregelen en dwang. Dat is in open huizen niet geoorloofd, behalve in een noodsituatie."

Bewakingsbeelden

De zwakbegaafde vrouw kwam in maart 2012 om het leven nadat vier personeelsleden haar met geweld tegen de grond hadden gedrukt in een poging haar te kalmeren. Op bewakingsbeelden die zijn uitgezonden door Nieuwsuur was te zien dat vier begeleiders minutenlang bovenop haar lagen. De vrouw stikte.

STER Reclame