NOS NieuwsAangepast

Rabo scherpt toezicht kantoren aan

Door verslaggever Gert-Jan Dennekamp

De Rabobank heeft de teugels bij de lokale banken aangehaald. Dat melden bronnen aan de NOS. Dertien lokale banken staan onder streng toezicht van het hoofdkantoor in Utrecht omdat ze de financiën of administratie niet op orde hebben. Dat is bijna tien procent van alle lokale Rabobank-filialen. In totaal heeft Rabobank 136 zelfstandige, lokale banken.

Ook staan dertig banken onder een lichtere vorm van curatele van de centrale bank in Utrecht omdat die kantoren de zaken niet op orde hebben, zich niet aan de regels houden, geen winst maken of te hoge kosten hebben.

Meer invloed

Het hoofdkantoor wil meer invloed op de lokale banken. Daarvoor is ook al een hervormingsprogramma gestart. De bank wil daarbij fors besparen.

Dit jaar al moeten de lokale banken plannen bedenken waarmee ze 200 miljoen euro besparen. Het aantal kantoren wordt daarnaast gehalveerd en ook wordt er de komende jaren gesneden in het aantal banen: 8000 van de 28000 banen verdwijnen.

De klant zal in de toekomst verder moeten reizen om een bankfiliaal te bezoeken. Ook worden steeds meer bankzaken online afgehandeld.

Naast het beheer van bankrekeningen en geld overschrijven kunnen klanten straks bijvoorbeeld ook de eerste stappen van een hypotheekaanvraag via het internet invullen.

Andere klant

De financiële en economische crisis dwingt de bank het roer om te gooien. Banken verdienen minder doordat de verkoop van hypotheken en verzekeringsproducten is afgenomen. En steeds minder mensen komen nog naar de bankfilialen. Het gebruik van internet, smartphone en tablet is explosief gegroeid de laatste jaren.

De Rabobank heeft in verhouding met andere banken veel lokale vestigingen "Dat leidt tot extra kosten," zegt Rien Nagel, directeur Particulieren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl