NOS NieuwsAangepast

Spionageprogramma VS aangepast

Onder druk van de onthullingen over de omvangrijke spionageactiviteiten door de Amerikaanse geheime dienst NSA, kondigt president Obama aanpassingen van het beleid aan. Hij zei tijdens een persconferentie dat hij een deel van de Patriot Act, de wet die de VS na 11 september 2001 werd ingesteld, zal veranderen.

Hoe de wet wordt aangepast, is nog niet bekend. Wel kondigde Obama aan dat de mogelijkheden om via spionageprogramma´s als PRISM af te luisteren worden beperkt, dat er beter toezicht komt en dat het beleid transparanter wordt.

Verder zei Obama dat er een groep experts wordt aangesteld die gaat beoordelen of er burgerrechten worden geschonden.

Misbruik

Obama benadrukte dat hij ervan overtuigd is dat de spionageprogramma´s nooit door de NSA zijn misbruikt. Hij erkende ook dat behalve hij ook de rest van de Amerikanen vertrouwen moet hebben in de spionagepraktijken van de NSA. Ondanks alle ophef blijven de programma's wel bestaan.

Volgens analisten mogen de maatregelen worden gezien als een overwinning voor Edward Snowden en zijn aanhangers. Snowden lekte de geheime spionageprogramma's naar de pers. Obama noemde hem geen echte vaderlandslievende Amerikaan.

Nieuwe onthullingen

Obama komt met zijn aankondiging op de dag dat The Guardian opnieuw onthullingen van Snowden publiceert. Uit de nieuwste documenten blijkt dat de NSA ook bij Amerikaanse burgers verder kan gaan met de afluisterpraktijken dan tot nu toe gedacht.

Obama zei in reactie op de eerste onthullingen van Snowden dat alleen buitenlanders zonder bijzondere toestemming mogen worden afgeluisterd. Voor het bespionneren van Amerikaanse burgers zou speciale toestemming nodig zijn.

Het lijkt er nu op dat Amerikanen die contact hebben met buitenlanders toch zonder rechterlijke toestemming afgeluisterd mogen worden. Die buitenlanders moeten zich wel buiten de VS bevinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl