NOS NieuwsAangepast

Vermeend: voorkom overname KPN

Het kabinet moet voorkomen dat KPN wordt overgenomen door het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil van miljardair Carlos Slim. Dat zei oud-staatssecretaris Willem Vermeend in het tv-programma EenVandaag. Volgens hem is KPN te belangrijk om in buitenlandse handen te laten vallen.

Vermeend was als staatssecretaris medeverantwoordelijk voor de privatisering van KPN. Achteraf gezien heeft hij spijt van de manier waarop dat is gebeurd. Hij vindt dat er in de wet vastgelegd had moeten worden dat KPN geen eigendom van een buitenlands bedrijf mag worden. In andere landen als Duitsland en Frankrijk is dat volgens Vermeend wel goed geregeld.

Nationaal belang

De telefoon-, internet- en kabelverbindingen van voormalig staatsbedrijf KPN zijn volgens Vermeend van nationaal belang. "Het is vitale infrastructuur. KPN zit in de haarvaten van de overheidsdiensten, zoals die van defensie en diensten die betrekking hebben op de veiligheid." Het is volgens hem de vraag of je die diensten nog wel kan waarborgen als een buitenlands bedrijf een meerderheidsbelang heeft.

Daarom vindt Vermeend dat het kabinet op zijn minst moet onderzoeken wat mogelijk is om te voorkomen dat het bedrijf zonder nadere voorwaarden in buitenlandse handen komt. "Laten ze daar maar eens mee beginnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl