Malariavaccin lijkt effectief

Aangepast op

Amerikaanse onderzoekers hebben een vaccin tegen malaria ontwikkeld, dat bij een test op 57 vrijwilligers zeer effectief is gebleken.

Het vaccin is gemaakt van door straling verzwakte malariaparasieten. Vijftien vrijwilligers kregen een hoge dosis van dit vaccin direct in de bloedbaan gespoten. Nadat zij waren blootgesteld aan malariamuggen, bleken er maar drie van de vijftien geïnfecteerd te zijn.

Bij een tweede groep vrijwilligers, die een lagere dosis van het vaccin kreeg toegediend, raakten veel meer mensen geïnfecteerd. Bij de laatste groep, die geen vaccin kreeg, werd bijna iedereen ziek. De geïnfecteerden kregen meteen medicijnen toegediend.

Veel slachtoffers

De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd in het tijdschrift Science. De onderzoekers erkennen dat er nog veel moet gebeuren voordat het vaccin op grote schaal kan worden toegepast. De onderzoeksgroep was klein en het is onduidelijk hoe lang het vaccin werkt.

Malaria maakt vooral in Afrika veel slachtoffers. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hadden in 2010 219 miljoen mensen malaria. Dat leidde dat jaar tot het overlijden van 660.000 mensen.