NOS NieuwsAangepast

Enorm Maya fries ontdekt

In de Guatemalteekse ruïnestad Holmul hebben archeologen een enorm fries van de Maya's ontdekt. Het beeldhouwwerk van 8 bij 2 meter is het grootste dat ooit van het Midden-Amerikaanse volk is ontdekt.

Het begraven fries, dat zo'n 1400 jaar oud is, werd gevonden onder een piramide die enkele honderden jaren later werd aangelegd. De archeologen vonden het beeldhouwwerk nadat plunderaars er in de buurt een tunnel hadden gegraven.

Volgens de ontdekkers is het fries in bijzonder goede staat: 95 procent van de beelden is nog intact en er zijn zelfs nog resten te zien van de kleuren die de Maya's gebruikten om het beeld te versieren.

Menselijke figuren

Het beeldhouwwerk toont menselijke figuren in een mythologische omgeving. De archeologen denken dat het gaat om afbeeldingen van de kroning van een Maya-koning.

De vondst is voorlopig weer bedekt met aarde, om het beeldhouwwerk te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Omdat het te groot is om te verplaatsen, zal er gekeken worden of toeristen het fries in de toekomst ter plekke kunnen bekijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl