De Nederlandse ambassade in Jemen is potentieel doelwit van een terroristische aanslag. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

Minister Timmermans heeft besloten al het ambassadepersoneel in Jemen te evacueren.

Ook de diplomatieke posten van andere westerse landen worden volgens het ministerie bedreigd.

Nieuwe informatie

Eerder was er nog geen sprake van een gerichte dreiging tegen de ambassade. Daarom bleef vier man personeel, onder wie de ambassadeur, achter op de ambassade in Sanaa. Inmiddels heeft al het Nederlandse ambassadepersoneel Jemen verlaten.

Nu is er nieuwe informatie waarin Nederland wordt genoemd bij de landen die een potentieel doelwit zijn van een terroristische aanslag, aldus het ministerie. Daarom zijn ook de laatste drie medewerkers en de ambassadeur geëvacueerd. Het ambassadepersoneel heeft geen familie in Jemen wonen.

Op de ambassade werken ook 15 Jemenieten. Zij blijven in Jemen.

Tijdelijk

De maatregel is tijdelijk. Begin volgende week, na afloop van het Suikerfeest, wordt de situatie opnieuw bekeken.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) benadrukt dat het gaat om een dreiging voor een Nederlandse vertegenwoordiging in Jemen. Details over de dreiging worden niet gegeven.

Gisteren adviseerde het ministerie alle Nederlanders Jemen zo snel mogelijk te verlaten. Het ministerie zei toen dat er zo'n veertig geregistreerde Nederlanders in Jemen zijn, onder wie ambassademedewerkers.

STER reclame