Oud-burgemeester van Meerssen, Ricardo Offermanns (VVD), wordt vervolgd voor "ambtelijke corruptie". Het Openbaar Ministerie zegt dat de rechtbank in Rotterdam de zaak op 9 september inhoudelijk behandelt.

Bij de zoektocht naar een nieuwe burgemeester in Roermond zou toenmalig wethouder Jos van Rey (VVD) Offermanns informatie hebben doorgespeeld over de benoemingsprocedure. Van Rey was behalve wethouder ook adviseur van de vertrouwenscommissie van de gemeente. De commissie droeg Offermanns na de procedure daadwerkelijk voor als nieuwe burgemeester.

Aanklachten

Het OM viel daarna het stadhuis en de woning van Van Rey binnen. Ook Offermanns werd gehoord. Het OM onderzocht onder meer of hij "een gunst" had aangenomen van Van Rey.

Offermanns trok zich na de invallen terug als kandidaat in Roermond en stapte op als burgemeester van Meerssen en voorzitter van de VVD in Limburg. Hem wordt nu naast ambtelijke corruptie het medeplegen van het schenden van het ambtsgeheim ten laste gelegd.

Corruptie

Het strafrechtelijk onderzoek naar ex-wethouder en voormalig Eerste Kamerlid Van Rey loopt nog steeds. Hij wordt onder meer verdacht van corruptie. Over de vervolging van Van Rey is volgens het OM nog geen besluit genomen.

Van Rey had begin juni forse kritiek op het OM. Volgens hem duurt het te lang voordat duidelijk is of hij wordt vervolgd. Ook zou het OM hem al bij voorbaat schuldig hebben bevonden.

STER reclame