Aantal zorgvilla's groeit sterk

In Nederland groeit het aantal particuliere zorgvilla's voor ouderen snel. Zorgvilla's zijn particuliere, kleinschalige woonvormen buiten de reguliere verzorgingshuizen en verpleeghuizen om.

Bewoners betalen veelal woonkosten van ten minste 2500 euro, naast de zorgkosten die door de overheid worden vergoed. Branchevereniging Nevep zegt dat het door de snelle groei lastig is geworden om de kwaliteit in de gaten te houden. Daarom wordt aan een keurmerk voor zorgvilla's gewerkt.

In een marktonderzoek dat de Nevep eerder liet uitvoeren werd geconcludeerd dat er alleen al dit jaar zeker twintig zorgvilla´s bijkomen, het aantal groeit van 149 tot zeker 169. Dat is een groei van ruim 13 procent in een jaar. Dit op een moment dat reguliere verzorgingshuizen juist krimpen en de deuren moeten sluiten.

Totale woonzorgmarkt

Het aantal zorgvilla's is nog wel steeds een klein deel van de totale woonzorgmarkt: slechts zo'n 2 procent van de bedden in verzorgings-, en verpleeghuizen staat op dit moment in kleinschalige particuliere voorzieningen.

De ouderenbond Anbo noemt de groei van het aantal zorgvilla's verklaarbaar: vermogende ouderen betalen sinds 2012 een hogere eigen bijdrage (die inmiddels kan oplopen tot 2189,20 euro per maand) en willen daarvoor iets terug. Dat maakt het voor hen aantrekkelijk om meer te betalen voor een woonvoorziening waar ze een omgeving en service krijgen die meer op hun wensen zijn afgestemd.

Kwaliteit

De kwaliteit van de particuliere zorgvilla's is niet altijd hoger dan die van reguliere ouderenzorg. Zo sloot de inspectie eind vorige maand nog Woonzorg Boschoord in Lunteren. Dat woonoord is inmiddels door een nieuwe eigenaar overgenomen.

Overigens zijn particuliere aanbieders niet de enigen die inspringen op de trend van kleinschalig wonen. De Vereniging van Zorgaanbieders Actiz geeft aan dat ook reguliere zorgaanbieders steeds meer experimenteren met kleinschalige woonvormen. Het ouderenfonds wijst ook op een trend waarbij ouderen steeds vaker zelf woongroepen organiseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl