De karetschildpad heeft deze week een populair toeristisch strand op Curaçao uitgekozen om eieren te leggen. Deze bedreigde diersoort komt zelden aan land op Curaçao. Volgens lokale vissers gebeurde dat voor het laatst in 1990.

Het reuzendier wordt in de wateren rond Curaçao wel eens gespot. Dan heeft hij een lengte van vijftig tot zeventig centimeter. De schildpad op het strand van Lagun is aanmerkelijk groter: één meter en tien centimeter. Dat is slechts vier centimeter onder het wereldrecord. Gezien de grootte van het schild, schatten deskundigen in dat het dier 25 tot 30 jaar oud moet zijn.

Het vrouwtje koos zaterdagnacht om 02.00 uur haar plekje uit op het strand en deed er vier uur over om honderden eieren te leggen. Daarna vertrok ze de zee in. Volgens bioloog Mark Vermeij van het Curaçaose natuuronderzoekscentrum Carmabi komt ze niet meer terug en zal het rond de zestig dagen duren voor het kroost het zand uitkruipt, op weg naar zee.

Vijf tot zeven nesten

Dr. Sue Willis van de stichting Sea Turtle Conservation Bonaire zegt dat de karetschildpad altijd vijf tot zeven nesten legt. Het nest op Lagun is dus waarschijnlijk niet het enige.

Peter Koster was er vanaf het begin bij. Hij beheert appartementen bij de baai van Lagun en houdt een oogje in het zeil op het strand. Hij werd geroepen door omstanders en bedacht zich geen moment om alles met de camera vast te leggen.

Afzetting

Koster vreest dat de eieren het moeilijk gaan krijgen op zijn publieke strand: Lagun is niet groot, maar wel erg populair. En dus ook vreselijk druk. Koster is al bezig een provisorische afzetting te maken. Er wordt veel gebarbecued en strandgangers prikken graag hun parasol in het zand.

Volgens dr. Sue Willis zal er veel geduld nodig zijn de komende twee maanden. En als het zover is, moeten de kunstmatige lichten op het strand uit, zodat de 'kleine karetjes' met behulp van het maanlicht de zee blindelings weten te vinden. Tot die tijd heeft Curaçao er een attractie bij.

STER reclame