Amerikaanse inlichtingendiensten maken zich zorgen om een nieuw soort onzichtbare bom, die is ontwikkeld door de Jemenitische tak van al-Qaida. De tactiek: doop je kleding in een explosieve vloeistof en laat het opdrogen. Gevreesd wordt dat terroristen op die manier gemakkelijk detectiepoortjes en speurhonden kunnen misleiden.

Al-Qaida is al langer bezig nieuwe bommen, zegt terrorismedeskundige Glenn Schoen, vooral voor in vliegtuigen: "We weten dat ze naar allerlei variaties kijken, bijvoorbeeld in de onderbroek, of de anus." Inspiratie kan al-Qaida opdoen bij drugssmokkelaars, die al langer experimenteren met vloeistoffen.

Het is volgens Schoen nog onduidelijk of al-Qaida alleen nadenkt over zo'n vloeistofbom, of dat ze er ook echt mee experimenteren. "Als het al-Qaida lukt zo'n bom te maken, hebben metaaldetectoren en fouilleren geen zin. Wel zouden honden of speciale chemische apparatuur dit nieuw type bom kunnen opsporen", zegt Schoen.

Beruchte bommenmaker

De vloeistofbom zou een uitvinding zijn van de beruchte bommenmaker Ibrahim al-Asiri, aan wie je een groot deel van de veiligheidsmaatregelen op het vliegveld te danken hebt. Aan hem worden ook experimenten met het plaatsen van bommen in het lichaam toegeschreven.

Zo kwam Abdullah, de jongere broer van Ibrahim, om het leven toen een bom in zijn lichaam of in zijn onderbroek te vroeg ontplofte. Op zijn lichaam droeg hij een zeer krachtig explosief met een chemisch ontsteking, die niet door de metaaldetector was op te sporen. Na de aanslag was onder zijn lichaam een grote krater in de grond te zien. Abdullah was waarschijnlijk op weg om een aanslag op een Saudische prins te plegen.

Wanted

Ibrahim Al-Asiri zou ook het brein zijn achter de onderbroekbom, die een Nigeriaanse man in 2009 in een vliegtuig boven Detroit probeerde te ontsteken. De aanslag mislukte uiteindelijk dankzij een Nederlandse passagier, die de terrorist overmeesterde voordat de bom tot ontploffing kwam. Ook deze bom bevatte een chemisch ontsteking.

In 2011 werd Al-Asiri officieel op de 'wanted-'lijst' geplaatst. Hij zou zich verschuilen in Jemen verschuilen met andere al-Qaida-leiders uit het Arabisch schiereiland.

STER reclame